Ce nu te omoara, te chinuie

Nu te face mai puternic. Alea sunt povesti motivationale ca sa dea senzatia ca toti pot sa treaca peste obstacole, dar nu-i chiar asa. Unii le mai si ocolesc. Altii in schimb nu le vor depasi niciodata. Te nasti cu un cod genetic, nu un blank total pe care viata inscriptioneaza ce vrea, si daca esti destul de sanatos si norocos, il mai poti modela. Si cred ca puterea tot pe acolo este. Sau nu este.

Circula o vorba: de unde nu este, nici Dumnezeu nu cere. Nici minte, nici putere, nici sanatate, nici discernamant, nici curaj, si tot asa. Cine suntem noi sa spunem altcuiva “stiu ca poti”? De unde stim daca poate? Sau daca vrea? Suntem asi in a ne da cu parerea despre viata altora.  In special despre cei care dupa parerea noastra, gresesc. Dar daca am pus si noi o caramida la temelia greselii lor? Si daca ei isi asuma gresala, noi ne asumam?

Nu, noi vrem sa-i indreptam. Dupa standarde, bineinteles. Ce e mai trist, ca uneori chiar si cu pretul vietii. A lor, ca doar nu a noastra, pentru ca atunci cand e vorba de noi se schimba treaba si altfel vedem lucrurile cand ne arde. Cand sunt altii la mijloc, “trebuie”. Cand suntem noi, “mai vedem”.

Dintotdeauna mi-a fost draga, suflet bun si bland, dar chinuit. Parea ca poate duce la nesfarsit povara, ascunzandu-se dupa masca perfectiunii in care toti credeau, mai putin ea. Oamenii de la care s-ar fi asteptat sa-i fie alaturi, ii sustineau doar imaginea si ii hraneau perfectiunea pana intr-o zi cand sufletul a ramas gol. Atat de gol incat nu isi mai dorea sa traiasca. Auzise de prea multe ori ca trebuie sa fie puternica, trebuie sa lupte, trebuie sa… incat i se facea greata. O greata atat de mare incat o impiedica sa se mai hraneasca. Iar durerea o impiedica sa vorbeasca. Toti cei la care a cautat alinare si sustinere ii spuneau “trebuie sa”.

Am intrebat-o cum se simte, si mainile au inceput sa-i tremure atat de tare incat mi-a parut rau ca am deschis subiectul. Apoi mi-a parut bine. Am reusit sa o ascult si sa incerc sa o inteleg. Mi-a fost si mai draga. Asa, cu tot cu “gresala ei capitala” de a pleca de langa un om bolnav psihic ce prefera sa o vada moarta decat sa accepte ca nu-i apartine.  Nu cred ca avea nevoie de cineva care sa-i spuna sa ramana sau sa plece, ce e bine si ce nu, sa-i tina discursuri motivationale, poate nici macar sa o sustina. Ci de cineva care sa-i fie alaturi. Atat.

Obosise sa fie puternica, a vrut doar sa fie fericita. Si-a reusit. Astazi cand am strans-o in brate, am simtit alt om.

Advertisements

5 thoughts on “Ce nu te omoara, te chinuie

  1. Cata tandrete… sa ai indraznela sa transmiti mesajul ca nu “trebuie” nimic… ca esti acolo, alaturi, no matter what… insotire cu har iti doresc. E mai scumpa decat multe prietenii efervescente, zic eu.

    Like

  2. Categoric nu ! Puterea nu se regaseste doar în codul genetic, iar pentru a-l descifra este necesara întelepciunea si revelatia divina, care la rândul ei necesita o cercetare profunda a sinelui, a manifestarii vietii în ansamblul ei, în toate aspectele si dimensiunile perceptibile,logice,3D.
    Fiata 3D este un surogat, o imitatie a autenticei vieti edenice,care a fost deturnata, falsificata, si imitata de minciuna rationamentului personal al neascultarii parintilor primordiali “Adam&Eva, de Cuvântul lui Dumnezeu, Absolut …
    Puterea absoluta este în iubirea neconditionata, sacrificatoare, fara prejudecati de nici o natura, o implicare si daruire integrala a sinelui, (ceva asemanator cu gestul tau în raport cu prietena ta), o contopirea, identificare cu ce(l)a iubita, preluându-i în fiinta ta problema, suferinta, durerea, simtind si identificândute cu sinele ei/lui, ceea ce nu este simplu si usor precum pare dpdv teoretic, iar astfel de iubiri sunt din ce în ce mai rare, chiar pe cale de disparitie, oamenii fiind mai mult preocupati de propriile probleme care par a fi din ce în ce mai multe, iar TIMPUL este insuficient pentru majoritatea… time is money !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s