Chef de duca – top 5 recomandari

Cum vine primavara, cum ma apuca asa un cuef de duca, de nu pot sa-l stavilesc. Probabil dorul de soare, de aer, de libertate, de mare, de alti oameni, nu stiu, dar e un dor acolo pe care musai sa-l potolesc.

Nu ca vara nu-mi place sa ma plimb, mai ales la inceput si la sfarsit de vara la mare, si intre ele la munte.

Toamna imi plac mai mult orasele. Sa nu fie inca frig, nici foarte cald, nici foarte aglomerat si sa vad ceva nou, vibrant, colorat, daca se poate in total contrast cu vremea de afara.

Iarna sa fie un mix intre targurile de Craciun ca sa intru in atmosfera, apoi niste bai linistite pe la niste SPa-uri termale si cate o vacanta exotica pe plajele care se astern la poalele muntilor (sau nu), cu nisip alb si fin si apa cristaline in cele mai frumoase culori.

Mai greu sa le am in fiecare an pe toate, asa ca ma multumesc sa le si impart. Am o gramada de liste si listutte unde amintirile sau visurile stau aliniate cuminti.

Dar daca tot vine primavara, hai sa incep cu ea. Si sa fac un top cu 5 destinatii in care as pleca maine 🙂

1. Cipru

L-am pus in cap de lista pentru ca acum e cel mai cald. Astazi lumea statea la plaja, baie cica nu se poate face ca apa e rece, dar ce bine mi-ar prinde macar o baie de soare. Insula este verde (prin locurile in care nu e arida) tot timpul anului, plajele sunt plaje, muntii sunt munti (au si cascade, dar nu va asteptati la cine stie ce), statiunile mai linistite dar in curand se trezesc la viata. Eu una m-as duce sa lenevesc, dar exista multe posibilitati pentru pasionatii de istorie, cultura, gastronomie, distractie de orice fel. In nici un caz nu as mai merge vara la 50 de grade.20170623_113316854_iOS

2. Capri

Insulita asta are ceva special: probabil aerul boem de pe stradutele inguste si pietele mici inghesuite cu cafenele cochete, panoramele superbe din combinatia munte-stanci-mare-verdeata, vechile palate incarcate de istorie sau magazinele luxoase, ori oamenii linistiti si prietenosi. Nu-mi dau seama inca, semn ca trebuie sa mai merg 🙂 Ideea este ca merita din plin, dar nu o vizita fugara cu cateva zile de relaxare in special dupa lasarea serii si dimineata devreme, cand hoardele de turisti nu dau buzna in port. In afara turismului de masa, insula poarta amprenta elegantei.

20170402_163034000_iOS

3. Malta

Micuta, dar promitatoare. N-ai timp de plictis, mai ales daca vrei sa vezi cat mai multe: muzee, situri arheologice, catacombe, temple antice, cetatile vechilor cavaleri, satele pescaresti, capitala, sau poate cele doua plaje cu nisip ori insulele invecinate. Ah, si in timp ce in Romania faci turturi, acolo te protejezi de insolatie.

DSC_0740

4. Coasta Amalfi

Acolo e de mers, de vizitat, de alergat de colo colo sa vezi cat mai mult, dar tot gasesti ragaz sa savurezi un limoncello si sa tragi in plamani aerul sarat al marii. In satele cocotate deasupra marii, te simti un semi-zeu, mai ales intr-o gradina luxurianta printre statui antice si peisaj care-ti taie rasuflarea.Daca mai prinzi si un concert la lasarea serii, simti ca ai ajuns in rai. Intr-un final, cand obosesti si vrei totusi sa atingi marea, cobori treptele stradutelor inguste si cu mare atentie te poti holba la vitrinele magazinelor colorate. Atentie pentru ca preturile sunt pentru toate buzunarele, insa restaurantele nu.

20170402_162858000_iOS

5. Cinque Terre

Tot prin Italia, tot niste sate colorate si cocotate deasupra marii, tot pline de turisti in sezon, de aia cel mai bine este primavara cand totul infloreste si inversezte. Pe langa privelistea incantatoare, marea albastra, satele cu case in nuante viu colorate, lipsa totala a masinilor da o senzatie de liniste si regasire. Exista si trasee montane pentru cei care se aventureaza, sau plimbari in larg de-a lungul coastei. Nimic nu se compara insa cu cafeaua de dimineata, aromata si bauta in tihna langa valurile ce se sparg de stanci, intr-un decor pe care parca timpul nu si-a pus amprenta.

20170402_162714000_iOS

Cam astea ar fi recomandarile, iar in timp ce va plimbati eu promit sa invat sa fac poze 🙂

Advertisements

2 thoughts on “Chef de duca – top 5 recomandari

  1. Uneori mi-ar place sa ma duc departe de civilizatia mondena si moderna, Ă®ntr-o padure Ă®nconjurat de animale, pasari si insecte, ori Ă®ntr-un pustiu departe de tot ce a creat homo sapiens sapiens modern, informatizat, educat si format, sa-si taie craca de sub picioare,,sa distruga superba si paradoxala creatie naturala mirifica a lui Dumnezeu, autodistrugându-si inconstient propriul habitat si propia existenta pe aceasta planeta unica, Terra, aceasta ‘casa’ devenita o ruina, pe cale sa se demoleze, din cauza lacomiei inconstientei, ignorantei si cinismului liderilor si magnatilor puterilor politico- economice si religioase mondiale.
    Un Weekend binecuvântat cu pace, draga (In)visible !

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s