Ganduri care m-au pus pe ganduri :)

Ma uitam la toti oamenii din jur, la ceea ce fac, la atitudinea lor, la impactul pe care il au, la bucuria de pe fetele lor desi fiecare are luptele lui, dramele lui, poverile lui. Pentru cateva momente le-au lasat deoparte, au ales sa se bucure, sa  fie prezenti unii langa altii, sa traiasca momentul si prezentul.

Bucuriile le impartasim cu toti, durerile doar cu oamenii speciali.

Vad oameni frumosi in jurul meu, cunoscuti sau nu. Frumosi, nu perfecti. Ii privesc si vad in fiecare ceva frumos si bun, chiar daca le cunosc sau nu si partile putin mai intunecate. Sunt cunstienta ca fiecare dintre noi le avem. Fiecare. Asta n-ar trebui sa anuleze frumusetea, desi sunt oameni setati sa vada doar raul peste tot si in fiecare. Este propria alegere de care nu ceilalti sunt de vina. Asa ne vede si Dumnezeu pana la urma: frumosi, nu perfecti. Si unici. Poate daca eram perfecti, eram trasi dupa un sablon.

Cred ca frumusetea vine in primul rand din atitudine. O atitudine corecta este cea plina de incredere. Nu increderea ca le stim pe toate si trebuie sa avem o parere despre orice, ci acea inccredere ca avem niste convingeri care sunt bune pentru noi si ne putem baza pe ele. La polul opus, neincrederea nu este foarte atragatoare.

Traim vremuri in care oamenii nu mai au incredere nici in ei, nici in ceilali. Vremuri in care multi vad doar raul din jurul lor si din oameni. Vremuri in care fiecare este pe cont propriu si pentru el. Individualismul ridicat la rang de virtute “Singuri si puternici, impotriva tuturor”. Si-apoi nu ne place si suntem scarbiti.

Sa incercam alt punct de vedere. Sa ne simtim legati de ceilalti. Sa ne simtim datori. Datori sa facem bine pentru ca asta ne ajuta in primul rand pe noi sa fim mai buni (nu, nu e Craciunul inca).

Simtul datoriei ne responsabilizeaza si ne obliga la a respecta niste limite. Nu ne plac limitele, azi toti tind spre libertate absoluta. Responsabilitatile fata de altii ne ajuta sa nu traim ca si cum totul ni se cuvine. Dar suntem datori fata de cei de langa noi sa avem atitudinea corecta si sa-i respectam. Atunci cand libertatea noastra ingradeste drepturile celuilalt si invers, se poate transforma in abuz.

Cand nu ne simtim datori fata de nimeni si nimic, lasam multe oportunitati sa treaca pe langa noi. Nu ne folosim resursele, ca le tinem acolo doar pentru noi si vremuri negre, dar ajungem sa traim mereu in vremuri negre si nu le mai facem fata. Sa fim gata sa oferim pentru ca atunci descoperim resurse nebanuite si putere de care nu credeam ca suntem capabili. Ne place sa ne consideram liberi si totusi ne punem limite cand este vorba sa-i ajutam pe altii. Nu ne implicam daca simtim ca nu suntem pregatiti si ne este rusine ca nu stim, ca doar atata putem, ca poate nu reusim. Si alegem sa facem … nimic. Dar toti pretindem ca vrem sa traim intr-o lume mai buna, insa binele sa vina mereu de la ceilalti.

Ma bucur ca vad in jurul meu exemple de oameni frumosi, buni, responsabili, Si cred ca fiecare putem gasi asemenea exemple daca suntem dispusi sa le vedem.

9 thoughts on “Ganduri care m-au pus pe ganduri :)

  1. Doar dezbracând hainele groase, croite de sistemul înselator, fals, aparent calduroase, lepadând rând pe rând vesmintele indiferentei, cinismului, ipocriziei, arogantei, orgoliului, trufiiei, fricii, instabilitatii, nemultumirii, dezechilibrului, incertitudinii, EGO-ului si iubirii exagerate de sine, vom descoperi si ne vom cunoaste adevaratele radacini, autentica identitate, atemporala, sfânta, a Sufletului nemuritor,de origine dumnezeiasca.
    “Eu am zis: “Sunteti dumnezei, toti sunteti fii ai Celui Preaînalt .” https://biblia.resursecrestine.ro/psalmii/82
    O saptamâna superba, draga (In)visible !

    Liked by 1 person

  2. Foarte bine punctat: dacă suntem dispuşi să le vedem. Există cred în aproape orice şi oricine şi partea frumoasă. Numai şi numai de noi depinde dacă o vedem sau nu. Dacă putem să o vedem sau nu.
    Problema e că sunt câţiva care refuză să o accepte şi fac orice ca să te convingă şi pe tine că aia nu contează. Că dacă într-un coş sunt 100 de bile albe şi una neagră, aia strică perfecţiunea şi coşul devine pătat. Am păcătuit, poate, dar chiar şi aici m-am detaşat de cei care obişnuiau să facă asta. Mă simţeam rău în prezenţa lor. Pur şi simplu simţeam că mă seacă de energie. Am regretat la început, am considerat că nu meritau asta deşi eu nu am făcut nimic ci pur şi simplu m-am rupt brusc de orice legătură cu ei. Poate că am greşit. Dar mă simţeam tare rău să fiu făcută naivă când încercam să spun că lumea are şi părţi bune şi frumoase, că viaţa e şi frumoasă, chiar dacă e uneori plină de greutăţi.
    Nu ştiu, poate am greşit…

    Like

    • Nu cred ca ai gresit cu nimic, dar in ziua de azi lumea parca s-a intors cu susu-n jos. Cei care iti spun ca esti naiva si care cauta nod in papura la orice, au in primul rand ei cu ei insisi o problema. Din pacate nu vor accepta niciodata asta si le va fi mai usor sa vada ca ceva e in neregula cu tine, cu mine sau cu oricine.
      Dar cum eu sunt incapatanata mai ales cand e vorba de bine si frumos, nu ma las.

      Liked by 1 person

  3. Atunci cand vorbim de oameni este greu de gasit perfectiunea.
    Vezi tu, invisible, multi pot gasi la tine trasaturi care te fac imperfecta. Habar am sa dau un exemplu pe care nu l-ai putea combate, dar ceea ce vreau sa spun este ca ceea ce ceilalti vad la tine ca o imperfectiune, in ochii si sufletul meu este un lucru ce te apropie de perfectiune.
    Si atunci care este adevarul?
    Pentru multi incapatanarea este considerata o imperfectiune. Eu ador la o femeie ambitia dusa pana la incapatanare.
    Naivitatea, imaturitatea sunt privite ca imperfectiuni. Iubesc o femeie imatura. Cred ca m-as urca pe pereti alturi de o femeie ce nu mai stie sa fie copil.
    O sa razi, dar oamenii sunt perfecti.
    In ochii celor care-i iubesc, a celor dragi.

    Like

      • Fiecare vede in ceilalti si putin din ceea ce sunt ei insesi. Un om bun va vedea intotdeauna in ceilalti caldura, un om egoist va cauta o confirmare a narcisismului sau in ceilalti. Asta cred ca iubesc cel mai mult la umanitate. Complexitatea. Cand vad cate un nene care vine cu certitudini absolute despre umanitate, generalizand, ma apuca rasul. Nu exista doi oameni la fel, dar o intreaga masa. O zi buna , Invisible.

        Liked by 1 person

Leave a comment